Kalafior to warzywo, które doskonale chłonie smaki i stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Wykorzystanie tego składnika w zupie to bardzo klasyczne rozwiązanie. Proponujemy Wam jednak nieco ciekawszą wersję zupy kalafiorowej z wykorzystaniem tego warzywa w wersji pieczonej razem z czosnkiem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do miski wrzucić podzielonego na różyczki kalafiora oraz pokrojoną drobno łodygę kalafiora, dolać dwie łyżki oleju i natrzeć całość dokładnie.
Kalafior przełożyć na pokrytą papierem blachę, dodać czosnek w łupinkach, które nadadzą dodatkowego aromatu. Piec ok. 20 min. aż warzywa zmiękną i ulegną karmelizacji.
Upieczony czosnek obrać z łupinek. W wysokim garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać upieczonego kalafiora razem z czosnkiem i podsmażyć krótko. Kiedy warzywa zaczną lekko brązowieć dolać podgrzany wcześniej bulion. Gotować kilka minut.
Zblendować zupę kalafiorową z bulionem. Kiedy pozbędziemy się już grudek, blendować dalej, dolewając stopniowo mleko. Zupę doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Zupa kalafiorowa z pieczonych warzyw ma głęboki wyrazisty smak. Można go dodatkowo podkreślić polewając każdą porcję oliwą oraz posypując parmezanem.