Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kartoflanka przecierana

Ziemniaczana zupa krem - proste, sycące danie, które rozgrzeje zmarzniętych domowników w zimowe dni. Dodatkowo jest bardzo smaczna i można ją przyrządzić w trzy kwadranse. Smacznego! Przepis opracowała Agata Dudek z Banku Żywności w Krakowie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Ziemniaki, włoszczyznę , cebulę i boczek pokrój w drobna kostkę.

  • W garnku rozgrzej olej, podsmaż w nim cebulę i 2/3 boczku, dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż razem przez 2-3 minuty.

  • Dodaj bulion, dwie gałązki majeranku, gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia ok 15 min., na koniec wyjmij majeranek.

  • Pozostały boczek wysmaż na chrupko na suchej patelni.

  • Zupę zmiksuj dodając śmietanę, dopraw do smaku pieprzem i solą, podawaj posypaną skwarkami i listkami majeranku.

Porady Gotowanie

Zamiast gałązek  majeranku możesz użyć majeranku suszonego, zupa będzie aromatyczna i wyborna w smaku.

---

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0