Ziemniaczana zupa krem - proste, sycące danie, które rozgrzeje zmarzniętych domowników w zimowe dni. Dodatkowo jest bardzo smaczna i można ją przyrządzić w trzy kwadranse. Smacznego! Przepis opracowała Agata Dudek z Banku Żywności w Krakowie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Ziemniaki, włoszczyznę , cebulę i boczek pokrój w drobna kostkę.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż w nim cebulę i 2/3 boczku, dodaj ziemniaki i włoszczyznę, smaż razem przez 2-3 minuty.
Dodaj bulion, dwie gałązki majeranku, gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia ok 15 min., na koniec wyjmij majeranek.
Pozostały boczek wysmaż na chrupko na suchej patelni.
Zupę zmiksuj dodając śmietanę, dopraw do smaku pieprzem i solą, podawaj posypaną skwarkami i listkami majeranku.
Zamiast gałązek majeranku możesz użyć majeranku suszonego, zupa będzie aromatyczna i wyborna w smaku.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.