Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zarzycka

W świętokrzyskim na zupę z kapusty i ziemniaków mówi się zarzycka lub zarzutka. Jest też znana jako parzybroda, bo długie kawałki kapusty dosłownie parzą brodę. To bardzo smaczna, tradycyjna zupa na każdą porę roku. W sezonie przygotowujemy zarzyckę z młodej kapusty, a przez resztę roku z kapusty kiszonej. Przepis opracował Paweł Ćwik z Kieleckiego Banku Żywności, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 4-6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • Pokrojone w kostkę ziemniaki, zalej dwoma litrami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, kminek i gotuj przez kilka minut.

  • Dodaj pokrojona kapustę, gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie (z młodą kapustą ok. 30 min. a z kiszoną ok. 45 min.).

  • Pokrojony w kostkę boczek podsmaż dodaj i zeszklij posiekaną cebulę, ciągle mieszając dodaj mąkę, podgrzewaj do uzyskania lekkiej zasmażki.

  • Na ok 5 min. przed końcem gotowania do zupy dodaj zasmażkę oraz majeranek

  • Dopraw solą i pieprzem.

Porady Gotowanie

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0