Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Krem z pomidorów z soczewicą

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • W garnku podgrzać 0,6l. bulionu, soczewicę wypłukać pod wodą, 3 cebulki szalotki i 3 ząbki czosnku posiekać drobno, z czosnku usunąć szczypiorek.

  • W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia i gdy będzie gorący smażyć szalotki z czosnkiem, często mieszając przez ok. 5min.

  • Pęczek bazylii drobno posiekać. 400ml. pomidorów z puszki wlać do usmażonej cebuli z czosnkiem. Dodać 100g. wypłukanej czerwonej soczewicy, dolać gorący bulion, wymieszać całość i gotować przez 15 min.

  • Ser rozgnieść widelcem i dodać do niego połowę posiekanej bazylii, wymieszać. Dodać do masy serowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu, sól i wymieszać wszystko widelcem.

  • Na suchej patelni uprażyć 20g orzeszków piniowych. Łyżkę uprażonych orzechów dodać do sera.

  • Po 10 minutach gotowania, do zupy dodać pozostawioną wcześniej połowę świeżej, posiekanej bazylii. Po 15 min. gotowania zupa jest gotowa jeśli soczewica jest już miękka.

  • Całość należy zblendować i zagotować raz jeszcze, a następnie wyłączyć płomień pod garnkiem. Dodać zioła prowansalskie, pieprz biały i sól.

  • Podawać zupę z quenelle z sera, bazylii i orzeszków piniowych po środku talerza, udekorowaną świeżą bazylią.

  • Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl

Oceny i komentarze: 0