W garnku podgrzać 0,6l. bulionu, soczewicę wypłukać pod wodą, 3 cebulki szalotki i 3 ząbki czosnku posiekać drobno, z czosnku usunąć szczypiorek.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia i gdy będzie gorący smażyć szalotki z czosnkiem, często mieszając przez ok. 5min.
Pęczek bazylii drobno posiekać. 400ml. pomidorów z puszki wlać do usmażonej cebuli z czosnkiem. Dodać 100g. wypłukanej czerwonej soczewicy, dolać gorący bulion, wymieszać całość i gotować przez 15 min.
Ser rozgnieść widelcem i dodać do niego połowę posiekanej bazylii, wymieszać. Dodać do masy serowej 0,5 łyżeczki białego pieprzu, sól i wymieszać wszystko widelcem.
Na suchej patelni uprażyć 20g orzeszków piniowych. Łyżkę uprażonych orzechów dodać do sera.
Po 10 minutach gotowania, do zupy dodać pozostawioną wcześniej połowę świeżej, posiekanej bazylii. Po 15 min. gotowania zupa jest gotowa jeśli soczewica jest już miękka.
Całość należy zblendować i zagotować raz jeszcze, a następnie wyłączyć płomień pod garnkiem. Dodać zioła prowansalskie, pieprz biały i sól.
Podawać zupę z quenelle z sera, bazylii i orzeszków piniowych po środku talerza, udekorowaną świeżą bazylią.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl