Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Rolady wołowe

Rolady wołowe, zwane też zrazami, to tradycyjne staropolskie danie. Długo duszona wołowina powoli nabiera smaku, jest miękka i soczysta. Warto przygotować takie rolady na świąteczny obiad. Zamiast wołowiny możemy użyć do zrazów szynki wieprzowej, która nie wymaga tak długiego czasu duszenia. Przepis opracowała Agata Dudek z Banku Żywności w Krakowie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
30 min Czas przygotowania 1 godz.30 min Czas gotowania
30 min Czas przygotowania
1 godz.30 min Czas gotowania
  • Mięso rozbij delikatnie tłuczkiem.

  • Ogórki i boczek pokrój w długie cienkie słupki, cebulę pokrój w piórka.

  • Płaty mięsa posmaruj z jednej strony musztardą, ułóż na nich ogórek, boczek, cebulę, oprósz sola i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Dłuższe brzegi mięsa załóż ponad farszem, zwiń w rolady, obwiąż bawełniana nicią.

  • W brytfannie rozgrzej olej, obsmaż rolady, przykryj, wstaw do rozgrzanego do 220 st. piekarnika i piecz 70-90 min. ( w zależności rodzaju mięsa) podlewając co jakiś czas wodą lub bulionem wołowym.

Porady Gotowanie

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0