00 0
image
Oceń

Południowoamerykańskie arepas z szybką grecką musaką

Składniki
Porcja dla: 12 (po 1 arepie)
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 45 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
45 min Czas gotowania
  • W niewielkim rondlu umieść mleko, wodę oraz ¼ szklanki masła. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż do rozpuszczenia masła. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.

  • W średniej wielkości misce połącz białą mąkę kukurydzianą i sól morską. Powoli wlewaj mieszankę z mleka i masła, ciągle mieszając, aż zostanie wchłonięta przez mąkę (ciasto może być nieco grudkowate). Dodaj fetę i ugniataj rękoma do uzyskania gładkiej konsystencji oraz do pełnego połączenia składników. Podziel ciasto na 12 części i uformuj z nich kulki. Każdą kulkę spłaszcz, aby otrzymać placuszek o grubości 2,5 cm i średnicy 10 cm.

  • Na dużej i głębokiej żeliwnej patelni rozpuść na dużym ogniu pozostałą 1 łyżkę masła. Smaż arepas partiami przez ok. 6 minut z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i staną się lekko chrupiące. Jeśli będą się smażyć w zbyt szybkim tempie, zmniejsz ogień. Jeśli trzeba, między smażeniem kolejnych partii dodaj na patelnię trochę masła. Ułóż arepas na talerzu i pozostaw do lekkiego ostudzenia (można je także przygotować do 3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku – przed podaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej, a następnie podgrzać na rozgrzanym na patelni maśle).

  • Przygotuj musakę. Na dużej głębokiej patelni rozgrzej oliwę na dużym ogniu, dodaj bakłażana i smaż przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zrumieni i zmięknie. Dodaj cebulkę i czosnek, smaż przez ok. 2 minuty, ciągle mieszając, do miękkości.

  • Następnie dodaj jagnięcinę, podsmażaj przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodaj przyprawy i smaż przez kolejne 3 minuty, aż mięso nie będzie już różowe, a przyprawy się uprażą. Dodaj wodę oraz pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając, aż całość nieco zgęstnieje (musakę można przygotować do 3 dni wcześniej, przed włożeniem do lodówki należy ją ostudzić, a przed podaniem podgrzać na wolnym ogniu).

  • Arepas natnij ukośnie do mniej więcej 2/3 głębokości, aby utworzyć kieszonkę. Do każdej nałóż łyżką ok. 1/3 szklanki musaki i posyp pokruszoną fetą. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

Porady Gotowanie

WSKAZÓWKI:

Ciasto na arepas przygotowywane jest z uprzednio gotowanej białej mąki kukurydzianej (masarepa). Można ją dostać w sklepach z produktami kuchni świata lub w Internecie. Należy uważać, żeby nie pomylić jej z mąką kukurydzianą masa harina wykorzystywaną do przyrządzania tamales.

Podczas ugniatania ciasta i lepienia arepas ustaw z boku miskę z zimną wodą. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, możesz przepłukać dłonie w wodzie, co znacząco ułatwi dalszą pracę.

Wszystkie części dania można przygotować z wyprzedzeniem. Przygotowane arepas oraz musakę można zamknąć w oddzielnych szczelnych pojemnikach i przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wystarczy podsmażyć arepas na rozgrzanym na patelni maśle, a musakę podgrzać na wolnym ogniu. 

Oceny i komentarze: 0