Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Sos przecedzić przez sitko, dodać bulion i przecier pomidorowy.
Rozmieszać mąkę z zimną wodą, wlać do sosu, ciągle mieszając i zagotować.
Ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Plastry klopsa polać sosem.
Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Bułki namoczyć w wodzie lub w mleku i odcisnąć.
Cebulę podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem, jajkami i bułką.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
Paprykę i ogórka pokroić w drobne paseczki.
Dodać do mięsa razem z przyprawą i solą do smaku i wymieszać.
Formę keksową długości 25 cm wyłożyć folią aluminiową, włożyć mięso i starannie uklepać.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 1 godz.
Po upieczeniu zlać sos, mięso wyjąć z formy, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.