Kapustę przekroić na pół.
Następnie zmiksować sos, dodać sól, pieprz, paprykę i śmietanę do smaku.
Kapustę wyjąć z garnka, rozwiązać nici, pokroić na cztery lub osiem części, polać sosem.
Połówki kapusty umyć pod bieżącą zimną wodą, rozchylając przy tym liście, aby woda miała dostęp do wnętrza.
Bułkę namoczyć przez 10 min. w zimnej wodzie, następnie wycisnąć.
Cebulę obrać i drobno posiekać, wymieszać z mięsem, bułką, solą, pieprzem, jajkiem i musztardą.
Doprowadzić do powstania jednolitej masy.
Masę mięsną nałożyć między liście kapusty, zwracając uwagę na to, by liście nie odrywały się od głąbu.
Złączyć obie połówki, całą główkę owinąć grubą nicią bawełnianą, tak by w czasie gotowania liście się nie odrywały.
Wywar z mięsa zagotować, włożyć kapustę i gotować około 60 minut.
Pomidory z puszki przelać wraz z sosem do garnka i zagotować.