Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.
Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (złamią się same we właściwym miejscu). Grzyby opłucz i osusz.
Szparagi, boczniaki i pomidorki koktajlowe ułóż na aluminiowej tacce na rozgrzanym grillu i opiekaj przez kilka minut.
Posyp szczyptą Tymianku i szczyptą soli morskiej. Zdejmij z rusztu.
Ułóż na talerzu. Posyp wiórkami twardego żółtego sera. Podawaj skropione miodowym dressingiem. Można także na wierch dołożyć sadzone jajko przepiórcze.
Dressing – Musztardę utrzyj z miodem i sokiem z cytryny, solą i czarnym pieprzem. Powoli wlewaj olej cały czas mieszając, aż sos uzyska kremowa konsystencję. Gotowy dopraw roztartym czosnkiem i ewentualnie ulubionymi ziołami suszonymi.