00 0
image
Oceń

Nadziewane bakłażany

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Nieobrane bakłażany przekroić wzdłuż, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i opiekać około 8 minut w gorącym piekarniku.

  • Następnie pozostawić do wystygnięcia.

  • Ostrożnie wydrążyć miąższ i drobno pokroić.

  • Wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką i bazylią a następnie podsmażyć na oliwie.

  • Otrzymany farsz wymieszać z mięsem mielonym na patelni.

  • Wszystko razem mocno podsmażyć, ostudzić, wymieszać z ryżem, jajkami i startym serem.

  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu pomidorowego.

  • Połówki bakłażanów napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, obłożyć kawałeczkami masła i podlać resztą sosu pomidorowego.

  • Wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika.

  • Podawać z pieczywem.

Oceny i komentarze: 0