Nieobrane bakłażany przekroić wzdłuż, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i opiekać około 8 minut w gorącym piekarniku.
Następnie pozostawić do wystygnięcia.
Ostrożnie wydrążyć miąższ i drobno pokroić.
Wymieszać z posiekaną cebulą, pietruszką i bazylią a następnie podsmażyć na oliwie.
Otrzymany farsz wymieszać z mięsem mielonym na patelni.
Wszystko razem mocno podsmażyć, ostudzić, wymieszać z ryżem, jajkami i startym serem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością sosu pomidorowego.
Połówki bakłażanów napełnić farszem, ułożyć w natłuszczonej formie, obłożyć kawałeczkami masła i podlać resztą sosu pomidorowego.
Wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika.
Podawać z pieczywem.