Bagietkę pokroić ukośnie na kromki.
Do warzyw dodać ocet, anchois, oliwki i bazylię.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Sałatkę podawać z grzankami.
Pomidor sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, posiekać, wymieszać z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Na każdą kromkę nałożyć masę pomidorową i skropić ją oliwą.
Wstawić na 5-10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220° C.
Filety anchois posiekać.
Cebulę pokroić w piórka a cukinię w plasterki.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w szerokie paski.
Na dużej głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i smażyć warzywa 20 minut z dodatkiem czosnku, od czasu do czasu mieszając.
Zdjąć patelnię z ognia.