Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zapiekana ryba z warzywami grillowanymi (Ratatouille la Plancha)

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Ułóż kawałki dyni piżmowej w misce i dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek, delikatnie wymieszaj. Posyp jedną łyżeczką marynaty i dopraw solą morską; delikatnie wymieszaj, a następnie odstaw na bok.

  • Umieść resztę warzyw, oprócz pomidorów, w drugiej misce z 2 łyżkami oliwy z oliwek; delikatnie wymieszaj. Posyp jedną łyżeczką marynaty i dopraw solą morską; delikatnie wymieszaj, a następnie odstaw na bok.

  • Umieść dwa pomidory w naczyniu do mieszania, przykryj i zmiksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na bok.

  • Rozgrzej płytę plancha (płaską żeliwną płytę do grillowania) na średnim ogniu. Nasmaruj lekko oliwą. Umieść kawałki dyni z przyprawami na płycie i podsmaż przez 3-4 minuty. Dodaj pozostałe warzywa i smaż 5 - 6 minut, obracając od czasu do czasu, aż ładnie się przypieką. Dodaj przecier z pomidorów i pozostałe pomidory pokrojone w kostkę, mieszaj i smaż, aż całość będzie odpowiednio podgrzana. Zdejmij warzywa z płyty i odstaw w ciepłe miejsce. Zmniejsz ogień na średni.

  • Pozostałą marynatą przypraw rybę z obu stron. Nasmaruj płytę odrobiną oliwy. Umieść rybę na płycie plancha. Grilluj na średnim ogniu, aż ryba będzie lekko przypieczona i łatwo ją rozdzielić widelcem.

  • Podawaj rybę z wcześniej przygotowanymi warzywami. Udekoruj natką pietruszki.

Porady Gotowanie

Kliknij tutaj, aby przeczytać przepis na marynatę z pieprzem Espelette inspirowaną kuchnią baskijską.

Oceny i komentarze: 0