00 0
image
Oceń

Marynata z pieprzem z Espelette inspirowana kuchnią baskijską

Pieprz Espelette, rodem z francuskiego kraju Basków, wyróżnia się podwędzanym, słodkim i lekko pikantnym smakiem. Nadaje wyrazisty smak i żywy kolor pikantnej marynacie ze śródziemnomorskich ziół. Użyj jej, aby wydobyć smak grillowanych mięs, burgerów, warzyw, owoców morza i drobiu.

Składniki
Porcja dla: 8 porcji (½ łyżeczki na porcję)
Sposób przygotowania
5 min Czas gotowania
5 min Czas gotowania
  • Wymieszaj wszystkie składniki w małej miseczce, aż dobrze się połączą. Przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, w chłodnym i suchym miejscu.

Porady Gotowanie

Piment d'Espelette można znaleźć w sklepach spożywczych ze specjalistycznymi produktami lub w sklepach online. Ostra papryka Schwartz może służyć jako substytut pieprzu piment d'Espelette.

Marynata doskonale pasuje również do mięs grillowanych a la plancha, burgerów, warzyw, ryb i drobiu.

Użyj marynaty do przygotowania zapiekanej ryby z warzywami grillowanymi (Ratatouille a la Plancha).

Oceny i komentarze: 0