Schłodzone filety płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy cytryną.
Dodajemy szczypiorek, estragon i pietruszkę oraz resztę śmietany.
Na dno kamionkowej formy-keksówki sypiemy koperek a następnie rozkładamy na przemian warstwy masy ze szczupaka, szpinak, masę z łososia, masę chlebową aż do wyczerpania składników.
Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C przez około 90 minut.
Gotowe danie kroimy w plastry.
Łososia i szczupaka miksujemy (każdego osobno).
Do każdego rodzaju ryby dodajemy po 1 białku.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do każdej masy dodajemy po 100 g śmietany i delikatnie mieszamy.
Obie masy wstawiamy do lodówki.
Szpinak dusimy na maśle, odciskamy z soku i studzimy.
Miksujemy z pozostałym białkiem, 100 g śmietany i doprawiamy solą i pieprzem.
Z bułki paryskiej usuwamy skórkę, rozkruszamy, dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.