To azjatyckie danie z makaronem jest w tym samym stopniu słodkie, kwaśne i pikantne dzięki połączeniu słodkiego sosu sojowego i świeżego sosu sambal, czyli pikantnego sosu chili pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Krewetki, chińskie brokuły i grzyby shiitake nadają mięsistą konsystencję i gęstość temu wyjątkowemu daniu.
Słodki sos sojowy bywa nazywany kecap manis. To ciemny, gęsty sos używany przede wszystkim w kuchni indonezyjskiej i chińskiej. Można go kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Aby zrobić go samodzielnie, wystarczy gotować sos sojowy w połączeniu z brązowym cukrem lub melasą (w proporcji 1:1) tak długo aż zgęstnieje.
Chiński brokuł lub gai lan to warzywo o ciemnozielonych liściach, grubych łodygach i małych kwiatostanach, które z wyglądu przypomina brokuł. Jego smak jest bardziej wyrazisty niż w przypadku brokułu. Jest też lekko gorzkawy.