Filety pokroić na małe kawałki, posolić i polać sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem albo ziemniaczanym purre.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do garnka razem z obraną i drobno posiekaną cebulą.
Dodać do tego cukier, pieprz, cynamon, olej, ocet i wszystko zagotować.
Do garnka z wywarem włożyć kawałki ryby (ostrożnie ułożyć na pomidorach) i ugotować je na małym ogniu (nie mieszać).
Rybę wyjąć,powstały sos przecedzić i uzupełnić wodą do 1/2 l.
Mąkę zasmażyć na maśle, rozprowadzić sosem, dobrze wymieszać, ciągle mieszając, gotować przez 5 minut.
Garnek z sosem zdjąć z ognia, sos zaciągnąć żółtkiem.
Kawałki ryby włożyć do natłuszczonej, żaroodpornej formy, polać sosem, posypać serem i papryką, obłożyć kawałeczkami masła.
Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do ok. 200° C.