00 0
image
Oceń

Sajgonki z krewetkami oraz miód z ziarnami kolendry

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania sajgonek z krewetkami

  • Makaron gotujemy przez ok. 3-5min we wrzącej wodzie. Następnie przelewamy go zimną wodą i odsączamy. W tym czasie siekamy bazylię i dymkę. Orzechy rozbijamy najmocniej jak umiemy i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aż wypuszczą swoje olejki a następnie zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy nasiona kolendry i lekko podprażamy. Dodajemy masło i mieszamy a następnie doprawiamy szczyptą suszonego chili, imbirem i cynamonem. Mieszamy i dodajemy oliwę, posiekany czosnek i jeszcze odrobinę oliwy. Dodajemy uprzednio obrane z ogonków krewetki na ok. 2-3min po czym wyjmujemy je i gasimy ogień pod patelnią. Do powstałego sosu wrzucamy na chwilę makaron, mieszamy go w sosie i wyjmujemy.

  • Papier ryżowy krótko moczymy w zimnej wodzie i układamy na desce. Każdy papierek lekko smarujemy sosem z patelni. Posypujemy je obficie dymką. Układamy krewetki a na nich makaron i posypujemy wszystko bazylią. Zawijamy. Farsz należy układać w środku tak, aby zostało miejsce do zawijania farszu-robimy to w podobny sposób jak krokiety.

  • Sajgonki możemy jeść w tej formie jako tzw. spring rolsy lub wrzucić na chwilę do głębokiego oleju aż się przyrumienią.

  • Resztę sosu z patelni blendujemy i dodajemy jasny sos sojowy. Sos można też zostawić bez blendowania.

  • Na talerzu układamy po dwie sztuki i podsypujemy je bazylią. Prószymy solą i pieprzem.

  • Sposób przygotowania miodu z ziarnami kolendry

  • Do małego słoiczka wlewamy kilka łyżek miodu i łyżkę ziaren kolendry. Słoik szczelnie zamykamy. Po kilku dniach ziarna kolendry uwolnią swój smak i aromat, a nasze lemoniady słodzone tym miodem albo vinegrety z jego dodatkiem będą inne, niezwykłe, trochę bardziej egzotyczne.

Oceny i komentarze: 0