Posiekać bardzo drobno białe części porów. Z fileta łososia zdjąć skórę. Łososia bez skóry poszetować przez kilka minut w gotującym się wywarze warzywnym.
20g. masła dodać na zimną patelnię, do tego wrzucić pora, posolić i doprawić pieprzem, odpalić płomień pod patelnią i topić doprawionego tak pora na małym ogniu, często mieszając.
Po 6-8minutach wyjąć łososia z poszetowania i rozdrobnić filety widelcem. Rozdrobnionego łososia skropić sokiem z połowy cytryny. Do ryby dodać jeszcze 1 czubatą łyżkę majeranku, 250g. serka mascarpone, kilka rozdrobnionych gałązek koperku i całość wymieszać.
Po ok. 10minutach topienia pora na bardzo małym ogniu, dodać 40 – 60g suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki, doprawić całość solą i pieprzem.
Pod patelnią z porem wyłączyć płomień, dodać do stopionego pora łyżkę musztardy francuskiej i łyżkę śmietany, wszystko dokładnie wymieszać.
W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem układać płaty lasagne, na nich topionego pora, łososia i znów lasagne, tak aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne.
Przed włożeniem dania do piekarnika, na wierzchu ułożyć kawałki masła i posypać całość startym parmezanem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem na ok. 25minut. Następnie przez ostatnie 3-4 minuty zapiekać danie z włączoną opcją zapiekania.
By lasagne udało się pokroić w idealne kostki trzeba ja ostudzić i dopiero wtedy kroić, następnie włożyć do piekarnika i podgrzać.