Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Lasagne z łososiem

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Posiekać bardzo drobno białe części porów. Z fileta łososia zdjąć skórę. Łososia bez skóry poszetować przez kilka minut w gotującym się wywarze warzywnym.

  • 20g. masła dodać na zimną patelnię, do tego wrzucić pora, posolić i doprawić pieprzem, odpalić płomień pod patelnią i topić doprawionego tak pora na małym ogniu, często mieszając.

  • Po 6-8minutach wyjąć łososia z poszetowania i rozdrobnić filety widelcem. Rozdrobnionego łososia skropić sokiem z połowy cytryny. Do ryby dodać jeszcze 1 czubatą łyżkę majeranku, 250g. serka mascarpone, kilka rozdrobnionych gałązek koperku i całość wymieszać.

  • Po ok. 10minutach topienia pora na bardzo małym ogniu, dodać 40 – 60g suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki, doprawić całość solą i pieprzem.

  • Pod patelnią z porem wyłączyć płomień, dodać do stopionego pora łyżkę musztardy francuskiej i łyżkę śmietany, wszystko dokładnie wymieszać.

  • W naczyniu żaroodpornym natłuszczonym masłem układać płaty lasagne, na nich topionego pora, łososia i znów lasagne, tak aż do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne.

  • Przed włożeniem dania do piekarnika, na wierzchu ułożyć kawałki masła i posypać całość startym parmezanem.

  • Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem na ok. 25minut. Następnie przez ostatnie 3-4 minuty zapiekać danie z włączoną opcją zapiekania.

  • By lasagne udało się pokroić w idealne kostki trzeba ja ostudzić i dopiero wtedy kroić, następnie włożyć do piekarnika i podgrzać.

Oceny i komentarze: 0