Karpie umyć, wypatroszyć (nie odcinając łbów), oskrobać z łusek, usunąć oczy, natrzeć solą.
Można dowolnie udekorować, np. cienkimi plasterkami cytryny, gałązkami natki, paseczkami papryki.
Masło rozpuścić w rondelku, zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Mąkę wymieszać z papryką i łyżką majeranku.
Ryby posmarować połową masła, obtoczyć w mące, papryce i majeranku.
Włożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C ok. 1 1/2 godz.
W połowie pieczenia skropić masłem i posypać drugą łyżką majeranku.
Płatki migdałowe wsypać na patelnię, smażyć bez tłuszczu (przez cały czas mieszając) na złoty kolor.
Upieczone ryby przełożyć na półmiski, posypać płatkami migdałowymi.