Karp w sosie maślano-cytrynowym

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Karpia pokrój na porcje. Oprósz przyprawą do karpia i odstaw na 1 godz.

  • Karpia oprósz mąką i smaż na patelni na średnim ogniu po ok. 3 min z każdej strony, a następnie wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do ok 130 ℃.

  • W wąskim wysokim naczyniu umieść żółtka ubij je przez min. blenderem z końcówką “trzepaczka”, w połowie dodaj sok z cytryny.

  • Następnie ubijaj żółtka wlewając powoli ciepłe roztopione masło klarowane, miksuj do uzyskania konsystencji majonezu.

  • Dodaj natkę pietruszki, dopraw do smaku sola i białym pieprzem, Podawaj z karpiem bezpośrednio po przygotowaniu.