Halibut z kardamonem i puree z kopru włoskiego z tajskie liście limonki
18
Składniki
ryby i owoce morza
Halibut z kardamonem i puree z kopru włoskiego z tajskie liście limonki
18
Składniki
Składniki
- 100 g płatki owsiane
- 100 ml mleko kokosowe
- 100 g imbir świeży
- 15 g Kardamon owoce
- 1 koper włoski bulwa
- 20 g koper włoski nasiona
- Pieprz czarny
- Sól morska
- olej słonecznikowy
- 1 marchew
- 1 por
- 0|5 seler
- 150 g filet z halibuta
- masło klarowane
- 1 czerwona papryka
- 20 g liście limonki Makrut
- 2 łyżki sos rybny
- oliwa palmowa
Instrukcje
- 1 Fenkuł oczyszczamy, kroimy w równą, bardzo drobną kosteczkę (potrzebujemy około pół szklanki) i obsmażymy na klarowanym maśle.
- 2 Po upływie 5 min rybę oczyszczamy z soli, płuczemy pod bieżącą wodą i chowamy do lodówki.
- 3 Nasiona kopru włoskiego, 10 g kardamonu i płatki owsiane prażymy na patelni, ucieramy w moździerzu na pył i dodajemy do aromatyzowanej papryką oliwy.
- 4 Na mocno rozgrzanej patelni z aromatyzowaną oliwą smażymy filety halibuta tylko od strony skóry.
- 5 Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła i powstałym sosem delikatnie podlewamy rybę.
- 6 Do garnka wkładamy: ścinki i łodygi fenkuła razem z marchewką, zieloną częścią pora, selerem, imbirem, ośćmi halibuta i zalewamy wodą. Całość gotujemy, do uzyskania aromatycznego wywaru i doprawiamy sosem rybnym i kardamonem.
- 7 W gotowym wywarze gotujemy białe części pora.
- 8 Po ugotowaniu pora przecinamy na pół i karmelizujemy na mocno rozgrzanej patelni z odrobina oleju słonecznikowego.
- 9 Obsmażony fenkuł zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy niewielką ilość wywaru i gotujemy do miękkości.
- 10 Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem i przecieramy przez drobne sito.
- 11 Oliwę palmową rozgrzewamy i na małym ogniu smażymy pokrojoną w ćwiartki czerwoną paprykę.
- 12 Aromatyzowaną oliwę studzimy.
- 13 Halibuta przysypujemy warstwą gruboziarnistej soli morskiej i odstawiamy.
Odkryj nowy smak: Musztarda z Curry
Musztarda z Curry to łagodna mieszanka smaków z przyprawami curry w roli głównej oraz z delikatną nutą owocową.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.