Oczyszczone warzywa gotować powoli w 3 l wody z dodatkiem liści laurowych oraz kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego.
Następnie odstawić na 30 minut.
Zebrać pianę i całość przecedzić przez gazę.
W przygotowanych naczyniach ułożyć kukurydzę, groszek, pokrojoną marchewkę z wywaru i rybę.
Wszystko zalać chłodnym, sklarowanym wywarem i wstawić do lodówki do ścięcia.
Przed podaniem wyjąć z foremek.
Gdy marchew będzie miękka wywar odcedzić, dodać do niego sól i filety rybne.
Całość gotować na małym ogniu ok. 30 minut, ostudzić.
W zimnej wodzie namoczyć żelatynę.
Wyjąć z wywaru rybę, podzielić na małe kawałki i posypać przyprawą do ryb.
Z odcedzonego wywaru ująć 1 szklankę, zagotować.
Zagotowanym wywarem rozpuścić namoczoną żelatynę.
Do pozostałego wywaru dodać cukier, ocet, rozpuszczoną żelatynę i lekko roztrzepane białka.
Stale mieszając podgrzewać do zagotowania.