Te delikatne chińskie pierożki nadziewane chińskimi brokułami, mieloną wieprzowiną i krewetkami, podawane na zimno, idealnie nadają się na lekką przystawkę. Najlepiej smakują z kremowym sosem z orzeszków ziemnych doprawionym prażoną mieszanką przypraw z Bliskiego Wschodu.
Przygotowanie pierożków:
Chińskie brokuły gotuj w dużej ilości wrzącej wody przez 1 minutę lub do momentu, gdy staną się jasnozielone. Po ugotowaniu natychmiast przełóż do miski z lodowatą wodą, żeby przerwać proces gotowania. Dobrze odsącz i odciśnij liście do sucha.
W dużej misce dobrze zmieszaj ze sobą wino ryżowe, sos sojowy, cukier, czosnek, imbir, olej sezamowy oraz biały pieprz. Dodaj chińskie brokuły, wieprzowinę i krewetki. Wstawi do lodówki i dobrze schłodź.
Na środek płatka ciasta wonton nałóż około łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta delikatnie zwilż wodą. Złóż ciasto na pół formując trójkąt i zlep ze sobą krawędzie. W dużym garnku zagotuj około 3 litry wody. Wkładaj do garnka na raz około 10 pierożków i gotuj od 4 do 6 minut lub do momentu, gdy nadzienie jest dobrze ugotowane. Wyjmij pierożki łyżką cedzakową do miski z bardzo zimną wodą. Pozostaw w wodzie na 2 minuty do wystygnięcia. Dobrze odsącz i przełóż na półmisek i przykryj. Wstaw do lodówki do momentu, aż dobrze się schłodzą.
Przygotowanie sosu:
W średniej wielkości misce dobrze wymieszaj masło orzechowe z wodą. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Podawaj ze schłodzonymi pierożkami.
Komentarze