00 0
image
Oceń

Pikantne ogórki

Pikantne ogórki z chili to doskonały dodatek do sałatek w chłodne, jesienne wieczory. Ich wyrazisty, ostry smak i lekko korzenny aromat będą też idealnie pasować do soczystych pieczeni oraz grillowanych kanapek. Wypróbuj przepis na ogórki z chili i z goździkami na bazie octu winnego z białego wina Kamis. Od razu przygotuj kilka słoików, bo zobaczysz, że tymi pysznymi ogórkami będziesz zajadać się przez całą zimę.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ogórki obrać, pokroić w plastry o grubości 2 cm , ułożyć w słoikach.

  • Wodę zagotować z octem, cukrem, solą z dodatkiem chili i goździków. Gorącą marynatą zalać ogórki, zakręcić.

  • Zakręcone słoiki ustawić na ścierce w garnku, zalać wodą do 2/3 wysokości. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min. Następnie wyjąć słoiki i ustawić do góry dnem do wystudzenia.

Oceny i komentarze: 0