Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Dżem z pigwy

Pigwa to mniej popularny owoc, wykorzystywany głownie do produkcji miodu, nalewek oraz dżemu. Zawiera wiele substancji czynnych np. garbniki, pektyny czy witaminę C, które działają antybakteryjnie i pomagają przy problemach żołądkowych. Nie ma nic lepszego, jak przygotowanie pysznego dodatku, który pozytywnie wpływa na nasz organizm. Sprawdź prosty przepis na dżem z pigwy.

Składniki
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 1 godz. Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
1 godz. Czas gotowania
  • Obierz pigwę i pokrój na mniejsze kawałki. Usuń twarde środki i pokrój na cienkie słupki.

  • Przełóż pigwę do dużego garnka, zalej wodą, dodaj cukier, laskę wanilii i gotuj na dużym ogniu, aż płyn stanie się lekko gesty. Na sam koniec dodaj sok z cytryny.

  • Przelej dżem do słoików i pasteryzuj.

Porady Gotowanie

Jeśli nie jesteś pewna czy dżem osiągnął odpowiednią konsystencję, wykonaj test drewnianej łyżki. Jeśli dżem ścieka powoli po łyżce – konfitura gotowa.

Oceny i komentarze: 0