Szybki sposób sposób na przetwory ze śliwek! Nie musisz godzinami smażyć konfitur. Śliwki w syropie przygotujesz w kilkadziesiąt minut. Są wyśmienite do ciast i deserów. Możesz z nich również zrobić pyszne knedle ze śliwkami. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Umyte śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki, a następnie ułóż w wyparzonych słoikach.
Do wody dodaj cukier, goździki i cynamon. Gotuj kilka minut do uzyskania syropu.
Śliwki zalej gorącym syropem, zakręć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i pasteryzuj przez około 30 minut.
Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Po pasteryzacji warto postawić słoiki z przetworami do góry dnem. Dzięki temu upewnisz się, czy słoik jest dobrze zakręcony i szczelny.