00 0
image
Oceń

Śliwki w syropie

Szybki sposób sposób na przetwory ze śliwek! Nie musisz godzinami smażyć konfitur. Śliwki w syropie przygotujesz w kilkadziesiąt minut. Są wyśmienite do ciast i deserów. Możesz z nich również zrobić pyszne knedle ze śliwkami. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.15 min Czas przygotowania
1 godz.15 min Czas przygotowania
  • Umyte śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki, a następnie ułóż w wyparzonych słoikach.

  • Do wody dodaj cukier, goździki i cynamon. Gotuj kilka minut do uzyskania syropu.

  • Śliwki zalej gorącym syropem, zakręć i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i pasteryzuj przez około 30 minut.

  • Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Po pasteryzacji warto postawić słoiki z przetworami do góry dnem. Dzięki temu upewnisz się, czy słoik jest dobrze zakręcony i szczelny.

Oceny i komentarze: 0