Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Dżem z czarnej porzeczki z kardamonem

Kwaskowate porzeczki, słodki cukier trzcinowy i aromatyczny kardamon, to musi się udać. Poznaj prosty przepis na przepyszny dżem z czarnej porzeczki, do którego potrzebujesz tylko trzech składników.

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • Umyj owoce i przełóż do dużego płaskiego rondelka.

  • Zasyp owoce 100 g cukru i odstaw na 1 godzinę, aż puszczą soki.

  • Dodaj resztę cukru i smaż na małym ogniu przez ok 30 minut.

  • Włóż do moździerza owoce kardamonu i zmiażdż je na drobny proszek. Łuski oddziel od proszku.

  • Dodaj kardamon do gorącego dżemu i smaż jeszcze przez 5 minut.

  • Przelej dżem do słoików i pasteryzuj.

Porady Gotowanie

Pamiętaj, że dżem zaraz po przygotowaniu może być jeszcze rzadki. Krzepnie dopiero po ostudzeniu. Jeśli masz wątpliwość, wykonaj test drewnianej łyżki.

Oceny i komentarze: 0