Kwaskowate porzeczki, słodki cukier trzcinowy i aromatyczny kardamon, to musi się udać. Poznaj prosty przepis na przepyszny dżem z czarnej porzeczki, do którego potrzebujesz tylko trzech składników.
Umyj owoce i przełóż do dużego płaskiego rondelka.
Zasyp owoce 100 g cukru i odstaw na 1 godzinę, aż puszczą soki.
Dodaj resztę cukru i smaż na małym ogniu przez ok 30 minut.
Włóż do moździerza owoce kardamonu i zmiażdż je na drobny proszek. Łuski oddziel od proszku.
Dodaj kardamon do gorącego dżemu i smaż jeszcze przez 5 minut.
Przelej dżem do słoików i pasteryzuj.
Pamiętaj, że dżem zaraz po przygotowaniu może być jeszcze rzadki. Krzepnie dopiero po ostudzeniu. Jeśli masz wątpliwość, wykonaj test drewnianej łyżki.