00 0
image
Oceń

Agrestowy chutney z papryczką piri piri

Agrest, ostatnio nieco zapomniany, to wartościowy składnik diety bogaty w witaminę C. Dojrzałe owoce posiadają słodki, kwaskowaty i orzeźwiający smak. Nasz słodko - ostry chutney z agrestu to idealny dodatek do pieczonego drobiu, pasztetów, serów a nawet deserów. Wypróbuj nasz przepis i przypomnij sobie prawdziwy smak lata.

Składniki
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 50 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania
  • Miód wlej do garnka i rozgrzej. Następnie dodaj pokrojone na pół cebulki. Skarmelizuj je delikatnie. Dodaj agrest i rodzynki i podlej wodą (około 200 ml).

  • Podduś wszystko razem kilkanaście minut mieszając.

  • Dodaj ocet, pokruszone papryczki piri piri i kurkumę.

  • Wszystko razem gotuj na wolnym ogniu około 50 min mieszając i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.

  • Pod koniec dopraw solą.

  • Gorący chutney umieść w małych słoiczkach, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Oceny i komentarze: 0