Dżem to prosty deser, który nie wymaga wielu składników i jest łatwy w przygotowaniu. Warto poświęcić trochę czasu, by przygotować zdrowy dodatek do różnych dań i deserów. Poznaj prosty przepis na dżem z aronii z nutą korzennych przypraw.
Składniki
Sposób przygotowania
20 min
Czas przygotowania
1 godz.30 min
Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
1 godz.30 min Czas gotowania
Umyj owoce, opłucz i zmiel w blendrze.
Przełóż zawartość blendera do garnka, dodaj cukier, goździki i świeżo starty cynamon.
Zagotuj zawartość garnka i zdejmij na kilka minut do lekkiego wystygnięcia.
Obierz jabłka, pozbądź się gniazd z nasionami i pokrój w małą kostkę.
Przełóż jabłka do innego garnka, wymieszaj je z świeżo startym cynamonem i 2 łyżkami przegotowanej wody. Duś na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj jabłka do garnka z aronią i ponownie wróć do gotowania na małym ogniu (ok. 30 minut).