00 0
image
Oceń

Gruszki w syropie

Przygotowanie gruszek w syropie na zimę nie jest pracochłonne. Słodkie gruszki, pachnące goździkami i cynamonem pasują do ciast i deserów ale równie dobrze komponują się z daniami wytrawnymi, np. z pieczonymi mięsami. Same gruszki, wyjęte ze słoika, mogą być pysznym, prostym deserem. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz. Czas przygotowania
1 godz. Czas przygotowania
  • Gruszki obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny.

  • W wąskim, wysokim garnku zagotuj wodę z cukrem, cynamonem i goździkami.

  • Włóż gruszki do syropu i gotuj na wolnym ogniu 8-10 minut.

  • Gruszki wyjmij i ułóż w wyparzonych słoikach.

  • Syrop zagotuj ponownie i zalej gruszki. Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Na przetwory najlepiej nadają się twarde, niezbyt dojrzałe gruszki.

Oceny i komentarze: 0