Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Powidła śliwkowe z pomarańczą i cynamonem

Nie od dziś wiadomo, że śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na układ trawienny. Zwierają też sporo pektyn, dlatego idealnie nadają się do przetworów typu dżemy lub powidła. Niestety sezon na śliwki jest dość krótki, dlatego warto przygotować domowe powidła śliwkowe, by cieszyć się zdrowotnymi wartościami śliwki przez cały rok.

Składniki
Sposób przygotowania
1 godz.20 min Czas przygotowania
1 godz.20 min Czas przygotowania
  • Wydrylowane śliwki przełóż do dużego garnka. Zalej śliwki sokiem z pomarańczy i dodaj do mieszanki skórkę z pomarańczy. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, stale mieszając powidła przez ok 60 minut.

  • Odstaw powidła do wystygnięcia na noc.

  • Wystudzone śliwki smaż na małym ogniu, aż zbędny płyn wyparuje i uzyskasz gęstą konsystencję. Przypraw do smaku świeżo startym cynamonem.

  • Jeszcze gorące powidła przełóż do słoików i pasteryzuj.

Porady Gotowanie

Jeśli wolisz słodszy smak powideł lub trafiłaś na kwaśne śliwki, dodaj więcej cukru. Możesz dodać też torebkę cukru Kamis z wanilią i nutą kardamonu.

Oceny i komentarze: 0