Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Grillowane bakłażany z cukinią

Zachowaj smak lata w słoiku. Przygotuj grillowane bakłażany i cukinie w aromatycznej zalewie. W zimie będą idealnym dodatkiem do zapiekanek, kanapek, sałatek, wędlin lub serów. Na pewno znajdziesz swój sposób na ich wykorzystanie. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Sposób przygotowania
45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania
45 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania
  • Pokrojone w grube plastry bakłażany i cukinie oprósz solą i odstaw na kilkanaście minut.

  • Bakłażany lekko odciśnij, następnie warzywa lekko skrop olejem i octem winnym, a następnie wymieszaj.

  • Bakłażany i cukinie smaż na mocno rozgrzanej patelni ryflowanej po 1 minucie na każdej ze stron.

  • Po zdjęciu z patelni oprósz je pieprzem, tymiankiem i oregano.

  • Układaj w wyparzonych słoikach. Do każdego włóż kilka płatków czosnku, a następnie zalej rozgrzanym do około 100°C olejem.

  • Zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Porady Gotowanie

Bakłażan to warzywo, które bardzo szybko chłonie tłuszcz podczas smażenia. Jak go smażyć, aby nie był za tłusty? Na małej ilości oleju i słabym ogniu! Po smażeniu warto odłożyć bakłażana na kratkę kuchenną, by tłuszcz odciekł. Możesz też przetrzeć usmażone bakłażany ręcznikiem kuchennym, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru oleju.

Oceny i komentarze: 0