Bowl z tofu, makaronem i wegetariańskim sosem XO

Jeśli chcesz, żeby twój makaron soba zachwycał, dodaj do niego wegetariańskiej wersji sosu XO. Pochodzący z Hongkongu sos nadaje temu sycącemu daniu z delikatnego makaronu, tofu, bok choya i marchewek intensywnych nut słonych, słodkich i bogatych w umami. Swoją domową wersję bowl hojnie obsyp ulubionymi dodatkami i skrop odrobią... sosu XO, oczywiście! Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 286 kcal, 10 g tłuszczu ogółem, 1 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 870 mg sodu, 35 g węglowodanów, 2 g błonnika, 14 g białka, 2 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przelej makaron zimną wodą. Odcedź dokładnie. W dużej misce wymieszaj ocet, sos sojowy i ziarna sezamu. Dodaj makaron i delikatnie wymieszaj zawartość miski do połączenia składników. Odstaw na bok.

  • W międzyczasie na dużej patelni podgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodaj tofu i raz po raz mieszając zezłoć ze wszystkich stron. Zdejmij tofu z patelni. Odstaw na bok.

  • Na tę samą patelnię wlej pozostały olej. Dodaj bok choy i paprykę. Smaż mieszając 3 minuty, aż bok choy zmięknie. Zdejmij z ognia. Dodaj sos XO i dokładnie wymieszaj.

  • Makaron przełóź do miseczek. Dodaj bok choy, tofu, marchewkę i dymkę. Podawaj z dodatkową porcją sosu XO.

  • Porady kulinarne: Wypróbuj makaron soba z innymi dodatkami: kiełkami, posiekanymi pomidorami, plasterkami rzodkiewek, edamame, posiekanymi papryczkami chili. Sos XO ma status legendy. Recepturę opracowano w Hongkongu. Został stworzony, żeby zachwycać. Jest wyjątkową mieszanką na którą składają się suszone krewetki i przegrzebki, chińska szynka długodojrzewająca, czosnek i różne odmiany chili. Wszystkie te składniki w połączeniu z olejem tworzą intensywnie słodki, słony i bogaty smak umami.