Wegetariański sos XO

Sos XO jest bogatą w umami przyprawą, którą łączy wszystkie nuty: wytrawne, słodkie, ostre, dymne i słone dzięki głównym składnikom takim jak suszone krewetki i przegrzebki, długodojrzewającą szynkę, chili, cebulę, olej. W wersji wegetariańskiej wykorzystujemy aromatyczne przyprawy, sos sojowy, miód, czosnek, grzyby shitake i tworzymy niezwykły smak z którego słynie tradycyjna wersja sosu XO. Dodaj go do jajecznicy, pieczonych warzyw, skrop nim stir-fry. Lista zastosowań tego wyjątkowego sosu nie ma końca. Z podanej ilości składników powstaje 1 i 1/2 szklanki sosu, lub 12 porcji po 2 łyżki każda. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 137 kcal, 13 g tłuszczu ogółem, 1 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 442 mg sodu, 4 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka, 2 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
10 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
  • Grzyby włóż do misy blendera lub malaksera. Zamknij. Zmiel na małe kawałki. Wyjmij z blendera. Odstaw. Do misy blendera lub malaksera włóż czosnek i szalotkę. Zamknij. Zmiel na małe kawałki.

  • Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 1/3 szklanki oleju. Dodaj masę czosnkowo-szalotkową. Smaż przez 2 minut póki w kuchni nie zacznie roznosić się aromatyczny zapach. Dodaj grzyby, sos sojowy, miód, przyprawy, sól i pozostałą 1/3 szklankę oleju. Smaż mieszając około 7 minut, aż grzyby zmiękną.

  • Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku, nie dłużej niż tydzień.

  • Porady kulinarne: Sos XO ma status legendy. Recepturę opracowano w Hongkongu. Został stworzony, żeby zachwycać. Jest wyjątkową mieszanką na którą składają się suszone krewetki i przegrzebki, chińska szynka długodojrzewająca, czosnek i różne odmiany chili. Wszystkie te składniki w połączeniu z olejem tworzą intensywnie słodki, słony i bogaty smak umami. Wypróbuj wegetariańskiego sosu XO dodając go do dania Bowl z Tofu i Makaronem. Dodaj wegetariański sos XO do smażonego ryżu lub smażonego makaronu. Podkręcaj nim smak pieczonych, smażonych i grillowanych warzyw i tofu. Skrapiaj nim tofu, świeże warzywa, gotowany ryż, makaron, ramen, zupy z makaronem, congee, sajgonki i pierożki.