Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Smażony ryż ze szpinakiem

Nadziewane szpinakiem ryżowe kulki, panierowane i smażone w głębokim oleju, to ciekawa wersja słynnych włoskich arancini. Mogą być samodzielnym daniem albo zamiennikiem ziemniaków do obiadu. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
  • Ryż ugotuj, odstaw do wystygnięcia.

  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj liście szpinaku, smaż razem 2-3 minuty, dodaj 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, na koniec dodaj 1/2 sera, wymieszaj.

  • Do ryżu dodaj pozostały ser i zioła prowansalskie, wymieszaj.

  • Z ryżu formuj kulki, tak aby w środku znalazł się farsz ze szpinaku.

  • Obtocz je w bułce, w jajku i ponownie w bułce.

  • Smaż na rozgrzanym głębokim oleju.

Porady Gotowanie

Ryż powinien być kleisty - wtedy kulki będzie łatwiej formować.

Do przygotowania potrawy można wykorzystać ryż, który pozostał z obiadu.

Oceny i komentarze: 0