Nadziewane szpinakiem ryżowe kulki, panierowane i smażone w głębokim oleju, to ciekawa wersja słynnych włoskich arancini. Mogą być samodzielnym daniem albo zamiennikiem ziemniaków do obiadu. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"
Ryż ugotuj, odstaw do wystygnięcia.
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na maśle, dodaj liście szpinaku, smaż razem 2-3 minuty, dodaj 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, na koniec dodaj 1/2 sera, wymieszaj.
Do ryżu dodaj pozostały ser i zioła prowansalskie, wymieszaj.
Z ryżu formuj kulki, tak aby w środku znalazł się farsz ze szpinaku.
Obtocz je w bułce, w jajku i ponownie w bułce.
Smaż na rozgrzanym głębokim oleju.
Ryż powinien być kleisty - wtedy kulki będzie łatwiej formować.
Do przygotowania potrawy można wykorzystać ryż, który pozostał z obiadu.