Zielone i czarne oliwki pokroić w cienkie talarki, piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, czerwone cebule pokroić w grube ósemki, suszone pomidory pokroić w ćwiartki, cukinię pozbawić pestek i pokroić w słupki 5cm.
W żeliwnym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia.
Natkę pietruszki oraz miętę posiekać drobno. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i cukinię, posolić i na mocnym ogniu smażyć przez ok. 3 – 4min. Kurczaka oprószyć pieprzem i solą.
Po kilku minutach smażenia, zmniejszyć ogień pod żeliwnym garnkiem i przykryć go pokrywką, warzywa dusić na małym ogniu jeszcze ok 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia i podsmażać kurczaka często mieszając, 6 – 10 min. Pod koniec smażenia kurczaka, doprawić go chili, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę aż kurczak będzie rumiany.
Usmażone kawałki kurczaka dodać do garnka z duszącymi się warzywami. Na patelnię po usmażeniu kurczaka dodać 2 łyżki wina białego i łyżkę śmietany, podgrzewając wymieszać do połączenia się składników. Do sosu na patelni dodać łyżeczkę bazylii, wymieszać i zdjąć z ognia.
Suszone pomidory i oliwki dodać do garnka z warzywami i kurczakiem, dodać też sos bazyliowy z patelni i wymieszać. Dusić jeszcze 2 – 3 min. pod przykryciem. Na koniec gotowania do garnka dodać posiekane natkę pietruszki i miętę, wszystko wymieszać, ew. dosolić do smaku.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl