Sposób przygotowania kurczaka faszerowanego:
Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy masłem, solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ząbkiem przeciśniętego czosnku. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Kaszę gotujemy na pół twardo.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule dymkę, przeciśnięty ząbek czosnku i cząber. Solimy do smaku i mieszamy to z podgotowaną kasza, pokrojonym jabłkiem w kostkę i wcześniej namoczona i odciśnięta żurawiną.
Taką kaszą faszerujemy naszego kurczaka i układamy go w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody. Kurczaka pieczemy w 180 st. około 2 godziny, podlewając od czasu do czasu utworzonym sosem. Pół godziny przed końcem wkładamy do naczynia obok kurczaka przekrojone na pół mandarynki. Dodadzą one pięknego zapachu i wyglądu naszego złotego mięsa.
Sposób przygotowania pieczonych warzyw:
Warzywa kroimy w dość grube plastry. Wrzucamy je do miski i dodajemy trochę oleju rzepakowego, łyżkę przyprawy do kurczaka, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól do smaku i ćwierć szklanki tartego parmezanu. Ser sprawi, że nasze talarki będą chrupiące.
Pieczemy aż warzywa będą miały odcień złota.