Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kurczak faszerowany kaszą pęczak i pieczone warzywa

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania kurczaka faszerowanego:

  • Umytego i osuszonego kurczaka nacieramy masłem, solą, pieprzem, papryką, majerankiem i ząbkiem przeciśniętego czosnku. Odstawiamy na godzinę do lodówki.

  • Kaszę gotujemy na pół twardo.

  • Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule dymkę, przeciśnięty ząbek czosnku i cząber. Solimy do smaku i mieszamy to z podgotowaną kasza, pokrojonym jabłkiem w kostkę i wcześniej namoczona i odciśnięta żurawiną.

  • Taką kaszą faszerujemy naszego kurczaka i układamy go w naczyniu żaroodpornym z odrobiną wody. Kurczaka pieczemy w 180 st. około 2 godziny, podlewając od czasu do czasu utworzonym sosem. Pół godziny przed końcem wkładamy do naczynia obok kurczaka przekrojone na pół mandarynki. Dodadzą one pięknego zapachu i wyglądu naszego złotego mięsa.

  • Sposób przygotowania pieczonych warzyw:

  • Warzywa kroimy w dość grube plastry. Wrzucamy je do miski i dodajemy trochę oleju rzepakowego, łyżkę przyprawy do kurczaka, słodką paprykę, czosnek granulowany, sól do smaku i ćwierć szklanki tartego parmezanu. Ser sprawi, że nasze talarki będą chrupiące.

  • Pieczemy aż warzywa będą miały odcień złota.

Oceny i komentarze: 0