Kurczak po peruwiańsku pieczony na rożnie, czyli pollo a la brasa, jest sztandarową południowoamerykańską potrawą. Grillowana wersja tego dania zawsze się udaje i pozwala cieszyć się pysznym, delikatnym i soczystym mięsem kurczaka. Dwa towarzyszące potrawie sosy z paprykami chili ají amarillo i ají rocoto tworzą ciekawy pikantny kontrapunkt dla smaku mięsa.
Aby przygotować kurczaka po peruwiańsku, włóż kurczaka do dużego plastikowego woreczka z zamknięciem lub szklanego naczynia. Wymieszaj w miseczce pozostałe składniki z listy produktów potrzebnych do przyrządzenia kurczaka. Wlej marynatę do woreczka lub naczynia z kurczakiem. Obróć, aby dobrze pokryć mięso marynatą. Włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc, aby wydobyć pełnię smaku ze składników.
Tymczasem przygotuj dwa sosy. Aby przygotować zielony sos, włóż wszystkie składniki do blendera. Przykryj. Zmiksuj na wysokich obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Aby przygotować sos z papryką ají rocoto, wymieszaj dokładnie wszystkie jego składniki w miseczce. Przykryj. Przed podaniem przechowuj oba sosy w lodówce.
Przygotuj grill, aby umożliwić grillowanie metodą pośrednią w niskich temperaturach (135°C – 150°C). Rozgrzej grill: ustaw moc wszystkich palników na średnią. Wyjmij kurczaka z marynaty i ułóż go na grillu. Usuń pozostałości marynaty. Zamknij grill.
Grilluj przez 40 do 45 minut lub aż temperatura wewnętrzna najgrubszej części kurczaka wyniesie 75°C. Od czasu do czasu odwróć mięso. Przenieś kawałki kurczaka na rozpaloną stronę grilla i ułóż je skórką do dołu. Ustaw moc włączonych palników na wysoką.
Grilluj bez przykrycia przez jeszcze 3 do 5 minut lub aż kurczak mocno się przypiecze. Podziel mięso na porcje. Podaj kurczaka z zielonym sosem chili i kremowym sosem z papryką ají rocoto i, jeśli chcesz, z cząstkami limonki.
Uwaga: aby utrzymać niezbyt wysoką temperaturę (135°C – 150°C), zamknij pokrywę i, jeśli to konieczne, dostosuj moc palników. Podane instrukcje dotyczyły korzystania z grilla gazowego. Sprzęt do grillowania może się różnić od opisywanego. Czas pieczenia podano w przybliżeniu.
Pasty z papryk ají amarillo, ají panca i ají rocoto przygotowuje się z peruwiańskich papryk, które pod względem ostrości mieszczą się w skali od pikantnych do łagodnych. Można je kupić w sklepach z żywnością południowoamerykańską, delikatesach internetowych lub w supermarketach w dziale z produktami z Ameryki Południowej.
Korzystanie z piekarnika: zamarynuj kurczaka zgodnie z instrukcjami. Ułóż kurczaka na kratce ustawionej na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 190°C przez 50 minut lub aż mięso będzie odpowiednio upieczone.
Aby przygotować pyszny posiłek inspirowany peruwiańskimi smakami, podaj kurczaka z doprawionym purée z plantanów.