Peruwiański kurczak z dodatkiem purée z bananów i sosu z chili

24
LICZBA SKŁADNIKÓW

Składniki

  • Kurczak po peruwiańsku:
  • 1 cały kurczak (ok. 1,8 kg), podzielony na ćwiartki
  • 1/4 szklanki sosu sojowegos
  • 1/4 szklanki białego octu
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki świeżego soku z limonki
  • 2 łyżki pasty z papryki ají amarillo
  • 2 łyżki pasty z papryki ají panca
  • 12 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 2 łyżeczki Kminek mielony w torebce
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony w torebce
  • 2 łyżeczki Musztarda sarepska
  • Zielony sos chili:
  • 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
  • 2 papryczki jalapeño, z usuniętymi nasionami i posiekane
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka pasty z papryki ají amarillo
  • 1 łyżeczka świeżego soku z limonki
  • 2 łyżeczki Ocet winny z białego wina
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • Kremowy sos z papryką ají rocoto:
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/4 szklanki pasty z papryki ají rocoto
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka utartej skórki limonki
  • 1 łyżeczka Kminek mielony w torebce
  • 1 łyżeczka Oregano w torebce

INFORMACJE ŻYWIENIOWE

(Na porcję)

Informacje o wartościach odżywczych wkrótce

Powiązane przepisy