1Rozgrzej piekarnik do 150° C. Przepłucz ryż w zimnej wodzie, a następnie umieść w rondelku z 600 ml bulionu drobiowego, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, gotuj, aż ryż będzie miękki.
2Zalej berberys zimną wodą i mocz go przez 10 minut, a następnie odsącz. Na patelni rozpuść 10 g masła, a następnie smaż berberys i cukier, aż zacznie pęcznieć. Dodaj ugotowany ryż z cebulą dymką. W małej miseczce wymieszaj mleko, kurkumę i jogurt, a następnie odstaw.
3Umieść duże naczynie żaroodporne na średnim ogniu. Dodaj 15 g masła, zeszklij cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, gotuj, a następnie odstaw.
4Umieść kurczaka w misce z mieszanką przypraw Baharat i wymieszaj. Dodaj pozostałe masło (15 g) do naczynia żaroodpornego i podsmaż kurczaka po obu stronach. Dodaj resztę bulionu drobiowego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż będzie miękki. Wyjmij kurczaka i odstaw na bok resztki bulionu. Użyj resztki masła, aby nasmarować dno i boki naczynia żaroodpornego.
5Włóż ½ gotowanego ryżu do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż kawałki kurczaka na wierzchu. Włóż pozostały ryż, mieszankę z berberysem, cebulę z jogurtem i mlekiem oraz pozostały bulion z kurczaka. Przykryj naczynie żaroodporne i umieść je w nagrzanym piekarniku na 30 minut. Podawaj prosto z naczynia.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.