00 0
image
Oceń

Turecki Baharat

Podstawą kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego jest przyprawa Baharat – mieszanka, której skład różni się w zależności od regionu czy nawet tradycji konkretnego domu. Zazwyczaj zawiera czarny pieprz, kardamon, goździki, kmin, gałkę muszkatołową, kolendrę i paprykę. Użyj przyprawy, aby dodać smaku potrawom z drobiem, mięsem, rybą, ryżem oraz zupom.

Składniki
Porcja dla: 20 łyżeczek
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Wymieszaj wszystkie składniki w małej miseczce, aż dobrze się połączą.

  • Przechowuj w szczelnie zamykanym słoiku, w chłodnym i suchym miejscu.

Porady Gotowanie

Turecka przyprawa Baharat dobrze komponuje się z jagnięciną i wołowiną. Nadaje smak potrawom z ryżem i pomaga obniżyć poziom kwasowości dań na bazie pomidorów.

Użyj tureckiej przyprawy Baharat, aby przygotować kurczaka z ryżem Bejeweled Barberry.

Oceny i komentarze: 0