Wegańskie Tacos al Pastor z dynią piżmową

Do prawdziwego tacos al pastor, czyli tacos po pastersku, nie potrzeba szaszłyków czy mięsa. Możesz przygotować tę potrawę meksykańskiej kuchni ulicznej w wydaniu wegańskim z pieczoną dynią piżmową o orzechowym smaku, doprawioną bogactwem przypraw. Ułóż na tortilli kawałki ananasa, skrop je obficie sokiem ze świeżej limonki, dodaj chrupiącą kapustę lub rzodkiewkę i cebulę według własnego uznania.

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: Wartość energetyczna 130 kalorii, tłuszcz ogółem 6g, nasycone kwasy tłuszczowe 1 g, cholesterol 0 mg, sód 480 mg, węglowodany 17 g, błonnik 3 g, cukry ogółem 6 g, białko 2 g (Cukier dodany 0 g)

Składniki
Porcja dla: 10
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 35 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
35 min Czas gotowania
  • Do piekarnika włóż dwie blachy: jedną na najniższy poziom, a drugą na najwyższy poziom. Nagrzej piekarnik do temperatury 230ºC. W dużej misce wymieszaj olej, przyprawy, 1 3/4 łyżeczki soli i pieprz trzepaczką do jajek. Dodaj dynię i mieszaj, aż pokryje się równomierną warstwą oleju z przyprawami. Ułóż dynię jedną warstwą w płytkiej formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Odstaw ją na bok.

  • Ułóż warstwę plastrów ananasa w drugiej płytkiej formie do pieczenia wyłożonej pergaminem. Polej 2 łyżkami świeżego soku z limonki.

  • Wstaw formę z dynią do piekarnika na dolny ruszt. Na górny ruszt wstaw formę z ananasem. Piecz 30-35 minut lub do momentu, aż dynia zrobi się miękka i lekko się podrumieni. Po ok. 15 min zamieszaj dynię i obróć ananasa.

  • W dużej misce wymieszaj kapustę z 2 łyżkami soku z limonki i 1/4 łyżeczki soli.

  • Wyjmij dynię i ananasa z piekarnika i lekko je ostudź. Pokrój ananasa na małe kawałki. Dynię z ananasem wyłóż na tortille, a następnie udekoruj wedle własnego uznania kapustą lub rzodkiewką i drobno pokrojoną białą cebulą. Podawaj na ciepło.

Oceny i komentarze: 0