Soczewicę namoczyć godzinę przed gotowaniem.
Cebulę drobno posiekać. Obrać i bardzo drobno posiekać ok. 12 ząbków czosnku. Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
W dużym garnku rozgrzać tłuszcz do smażenia, podsmażyć na nim marchewkę przez 2-3min, często mieszając. Dodać do smażącej się marchewki cebulę, podsmażyć chwilę mieszając i dodać czosnek.
Mieszać często smażące się warzywa, by czosnek się nie przypalił. Posolić smażące się warzywa, dodać imbir i kurkumę, dokładnie wymieszać.
Do garnka z warzywami wlać ok. 250 ml. bulionu i całość zagotować. Wrzucić do garnka soczewicę i dolać jeszcze 250ml. bulionu. Zagotować całość i zmniejszyć płomień pod garnkiem tak, by danie wolno się gotowało przez ok. 10 min.
Po tym czasie wlać do garnka ok. 350 – 400 ml. mleka kokosowego, wszystko wymieszać i posolić. Gdy soczewica będzie już ugotowana, ale ciągle jeszcze ziarna pozostaną w całości, dodać do dania garść świeżego szpinaku i wymieszać go z soczewicą i warzywami.
Odcinek "Spotkania ze smakiem" obejrzysz na player.pl