Nastaw grill na średnie grzanie, ustawiając wszystkie palniki na wysoką temperaturę. Wymieszaj przyprawy i sól w małym naczyniu.
Przeciętego bakłażana ponacinać w kratkę w odległościach około 2,5 cm, nie naruszając przy tym skórki. Kapelusze pieczarek oraz naciętą stronę bakłażana natrzyj olejem. Posyp grzyby i bakłażana połową mieszanki przypraw (około 4 łyżeczki), upewniając się, że przyprawa dostała się do nacięć na bakłażanie.
Grilluj kapelusze grzybów i bakłażana bezpośrednio nad ogniem aż do podpieczenia, około 5 minut na stronę. Wyłącz palniki po jednej stronie grilla.
Ułóż cebulę na środku podwójnej warstwy folii. Posyp ją około 1 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw. Na cebuli ułóż podpieczonego bakłażana, przekrojoną stroną do góry. Połóż na wierzch pokrojone w kostkę pomidory i posyp około 1 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw. Na każdej połowie bakłażana połóż po 2 kapelusze pieczarek portobello i posyp pozostałą mieszanką przypraw. Podnieś długie boki folii i zagnij tak, by przykryły całe danie. Następnie złóż krótkie boki, aby uformować szczelnie zamkniętą paczkę.
Umieść foliową paczkę na nierozpalonej stronie grilla. Ogrzewaj przez 10 minut. Przewróć paczkę i ogrzewaj kolejne 10 minut, aż bakłażan będzie miękki i można go łatwo oddzielić od skóry
Ostrożnie zdejmij paczkę z grilla i otwórz folię, aby para mogła się wydostać. Lekko ostudź. Zabierz grzyby z paczki i pokrój w bardzo cienkie paski. Zdejmij skórę z bakłażana. Rozdziel bakłażana dwoma widelcami i wymieszaj z cebulą. Wymieszaj pokrojone grzyby i pokrop mieszankę sokiem z limonki.
Podawaj wegańską mieszankę barbakoa w ciepłych kukurydzianych tortillach. Jeśli masz ochotę, dodaj plasterki limonki lub inne dekoracje, takie jak pokrojone w kostkę pomidory, marynowane cebule, kolendra, pokrojone jalapenos, ser wegański i śmietana wegańska.
Wypróbuj porady kulinarne:
Ponacinaj bakłażana, nie naruszając przy tym skórki, aby mieszanka przypraw dostała się w głąb warzywa – to nada mu jednolitego smaku.
Pokrojenie grzybów w bardzo cienkie paski i „rozdrobnienie” bakłażana sprawią, że konsystencja dania będzie przypominała wersję mięsną.
Jeśli nie masz grilla, umieść bakłażana i grzyby na płytkiej patelni i smaż przez około 5 minut na stronę lub do momentu, gdy każdy strona będzie ładnie podpieczona.
Po podpieczeniu warzyw i uformowaniu opakowania foliowego zgodnie z instrukcją, danie można podpiec w piekarniku. Foliową paczkę piecz w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180°C przez około 20 minut, a po około 10 min pieczenia przewróć ją na drugą stronę.