Tofu kroimy w średniej wielkości kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Tofu smażymy na złoty kolor przez 5 min.
Do usmażone go tofu wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę.
Posypujemy solą morską ziołową. Podsmażamy przez 1 min.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i pokrojoną marchewkę.
Na patelnię wlewamy sos sojowy, passatę pomidorową, wodę oraz mus owocowy.
Całość doprawiamy bazylią, kruszonym chilli, pieprzem czarnym, imbirem mielonym, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką. Całość gotujemy przez 5 min. na średnim ogniu.
Na końcu wlewamy ocet z białego wina. Gotujemy przez 1 min.
Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki i sezamem.