Tofu w sosie słodko-kwaśnym – autorstwa @czarna.wisienka

Składniki
Sposób przygotowania
  • Tofu kroimy w średniej wielkości kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej.

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Tofu smażymy na złoty kolor przez 5 min.

  • Do usmażone go tofu wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę.

  • Posypujemy solą morską ziołową. Podsmażamy przez 1 min.

  • Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i pokrojoną marchewkę.

  • Na patelnię wlewamy sos sojowy, passatę pomidorową, wodę oraz mus owocowy. 

  • Całość doprawiamy bazylią, kruszonym chilli, pieprzem czarnym, imbirem mielonym, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką. Całość gotujemy przez 5 min. na średnim ogniu. 

  • Na końcu wlewamy ocet z białego wina. Gotujemy przez 1 min. 

  • Podajemy z makaronem, ryżem lub kaszą. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki i sezamem.