00 0
image
Oceń

Gołąbki z kaszy gryczanej

Zupełnie nowy sposób na gołąbki - nadzienie z kaszy gryczanej i pyszny sos pieczarkowy. Sekretem sosu jest dodatek musztardy. Gołąbki z kaszą będą idealne na lekki obiad lub kolację. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni"

Składniki
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Kaszę ugotuj, wystudź.

  • Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoty kolor, połowę dodaj do kaszy, pozostałą część przełóż do rondelka lub płaskiego garnka.

  • Pieczarki pokrój w piórka, podsmaż, połowę dodaj do kaszy, pozostałą część dodaj do cebuli.

  • Do kaszy dodaj jaja, pieprz ziołowy, część natki z pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  • Farsz zawijaj w sparzone liście włoskiej kapusty, ułóż w garnku, podlej wodą i gotuj 20 minut.

  • Do odłożonych pieczarek z cebulą wlej 500ml wody, duś kilkanaście minut, dodaj śmietanę, musztardę, natkę pietruszki, gotuj do uzyskania konsystencji sosu, dopraw solą i pieprzem.

  • Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i po kilku minutach podawaj.

Porady Gotowanie

Jeśli chcesz uzyskać efekt klejącej kaszy, dodaj ją do zimnej wody i dopiero wtedy zagotuj.

Oceny i komentarze: 0