Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej

Spróbuj naszego przepisu na gołąbki z kaszy gryczanej i sosem pieczarkowym i zasmakuj w kuchni wegetariańskiej! To zupełnie nowy sposób na tradycyjne gołąbki z sosem pieczarkowym. Sekretem sosu jest dodatek musztardy. Gołąbki bez mięsa to idealne danie na lekki obiad lub kolację. Przepis na wegetariańskie gołąbki przygotował nasz szef kuchni w ramach programu „Kulinarnie mocni”

Składniki
Sposób przygotowania
40 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
40 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Ugotuj kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu i wystudź.

  • Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na złoty kolor, połowę dodaj do kaszy, pozostałą część przełóż do rondelka lub płaskiego garnka.

  • Pieczarki pokrój w piórka, podsmaż, połowę dodaj do kaszy, pozostałą część dodaj do cebuli.

  • Do kaszy dodaj jaja, pieprz ziołowy, natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

  • Farsz zawijaj w sparzone liście włoskiej kapusty. Uformowane gołąbki z kaszą ułóż w garnku, podlej wodą i gotuj 20 minut.

  • Do odłożonych pieczarek z cebulą wlej 500ml wody, duś kilkanaście minut. Następnie dodaj śmietanę, musztardę, resztę natki pietruszki i gotuj do uzyskania konsystencji sosu, dopraw solą i pieprzem.

  • Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i po kilku minutach podawaj.

Porady Gotowanie

Jeśli chcesz uzyskać efekt klejącej kaszy, dodaj ją do zimnej wody i dopiero wtedy zagotuj.