Sposób przygotowania pizzy:
W misce mieszamy mąkę z drożdżami, dodajemy oliwę, cukier i sól. Mieszając stopniowo dodajemy wodę. Ręką wyrabiamy ciasto na kulę. Ciasto na pizzę powinno być elastyczne. Aby urosło przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
W tym czasie mieszamy składniki na sos. Podsmażamy pokrojonego w plastry bakłażana. Mozzarellę kroimy na niewielkie kawałki.
Rozwałkowany placek kładziemy na gorącej blasze z odrobiną oliwy. Smarujemy go wcześniej przygotowanym sosem tak, aby sos nie dotykał brzegów. Na wierzch pizzy kładziemy ser i bakłażana. Pieczemy, aż pizza się zarumieni.
Pizzę podajemy udekorowaną rukolą i posypaną płatkami parmezanu.
Pesto Rosso:
Pesto rosso powstaje na bazie oliwy z oliwek i suszonych pomidorów. We Włoszech pesto jada się w formie bruschetty, czyli na kanapkach a także jako dodatek do paluszków lub z makaronem. Proste w przygotowaniu, smaczne i zdrowe – czyli takie, jak cała włoska kuchnia.
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.
Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.