Klasyczne knedle ze śliwkami jak u babci? To nie jest wcale trudne. Wypróbuj nasz prosty przepis. Zazwyczaj knedle ze śliwkami robimy jesienią. Ze śliwkami ze słoika możemy je ugotować o każdej porze roku. Przepis przygotował nasz szef kuchni w ramach programu "Kulinarnie mocni".
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, jaja, szczyptę soli i wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj wałeczki. Ułóż je na stolnicy podsypanej mąką, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Z każdego kawałka uformuj mały placuszek. Ułóż na nim dwie połówki śliwek i uformuj okrągłe knedle.
Knedle gotuj w osolonej wodzie 4-5 minut.
Podawaj oprószone cynamonem lub z bułką tartą przysmażoną na maśle oraz z jogurtem.
W sezonie użyj do knedli świeżych śliwek.
Polecamy nasz przepis na Śliwki w syropie. Przygotuj je w pełni sezonu gdy śliwki są smaczne i tanie a będziesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok.