00 0
image
Oceń

Paszteciki bezglutenowe do barszczu

Paszteciki to popularny dodatek serwowany razem z barszczem. Sekretem udanych pasztecików jest ciasto, które powinno być lekko chrupkie na górze i miękkie w środku. Sprawdź, jak przygotować paszteciki bezglutenowe, które będą bezpiecznym dodatkiem dla osób uczulonych na celiakię.

Składniki
Porcja dla: 5
Sposób przygotowania
20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania
20 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania
  • Obierz cebulę ze skórki i pokrój ją w drobną kosteczkę.

  • Umyj pieczarki i pokrój w plasterki.

  • Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż grzyby przez ok. 2-3 minuty i dolej wodę, by lekko przykryć zawartość patelni. Duś przez 15 minut. Dodaj oregano i dopraw wszystko solą i pieprzem.

  • W dużej misce wymieszaj przesiane mąki, bezglutenowy proszek do pieczenia, pieprz, sól.

  • Dodaj do suchych składników posiekane zimne masło, żółtko i śmietanę. Dokładnie zagnieć wszystkie składniki, używając miksera.

  • Wyjmij ciasto na przygotowaną stolnicę i rozwałkuj.

  • Wytnij z rozwałkowanego ciasta prostokąt i rozsmaruj po całej powierzchni pieczarkowy farsz.

  • Zwiń ciasto w roladę, posmaruj ją delikatnie żółtkiem i ponacinaj po skosie równe wzory.

  • Przełóż roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 80 stopni przez ok. 15- 20 minut.

Oceny i komentarze: 0