Paszteciki to popularny dodatek serwowany razem z barszczem. Sekretem udanych pasztecików jest ciasto, które powinno być lekko chrupkie na górze i miękkie w środku. Sprawdź, jak przygotować paszteciki bezglutenowe, które będą bezpiecznym dodatkiem dla osób uczulonych na celiakię.
Obierz cebulę ze skórki i pokrój ją w drobną kosteczkę.
Umyj pieczarki i pokrój w plasterki.
Na rozgrzanej patelni rozpuść odrobinę masła, zeszklij cebulkę, a następnie dodaj pokrojone pieczarki. Smaż grzyby przez ok. 2-3 minuty i dolej wodę, by lekko przykryć zawartość patelni. Duś przez 15 minut. Dodaj oregano i dopraw wszystko solą i pieprzem.
W dużej misce wymieszaj przesiane mąki, bezglutenowy proszek do pieczenia, pieprz, sól.
Dodaj do suchych składników posiekane zimne masło, żółtko i śmietanę. Dokładnie zagnieć wszystkie składniki, używając miksera.
Wyjmij ciasto na przygotowaną stolnicę i rozwałkuj.
Wytnij z rozwałkowanego ciasta prostokąt i rozsmaruj po całej powierzchni pieczarkowy farsz.
Zwiń ciasto w roladę, posmaruj ją delikatnie żółtkiem i ponacinaj po skosie równe wzory.
Przełóż roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 80 stopni przez ok. 15- 20 minut.