Naan z pieczonymi warzywami w przyprawach Suya

Chlebek naan jest punktem wyjścia do stworzenia zachodnioafrykańskiej wersji znanego dania z kolorowymi warzywami i mango. Sos Suya łączy te składniki swoim wyjątkowym orzechowo-ostrym smakiem, który wyczuwalny jest zarówno w chlebku jak i na jego powierzchni. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 201 kcal, 9 g tłuszczu ogółem, 3 g tłuszczu nasyconego, 2 mg cholesterolu, 336 mg sodu, 26 g węglowodanów, 3 g błonnika, 4 g białka, 8 g cukrów ogółem

Składniki
Porcja dla: 8
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 230 stopni Celsjusza. W misce wymieszaj dokładnie warzywa i olej. Wyłóż warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną olejem tak, by tworzyły jedną warstwę.

  • Piecz 40 minut, aż warzywa zmiękną. W połowie pieczenia przewróć warzywa na drugą stronę. Odstaw na bok.

  • Przygotuj chlebki: każdy chlebek naan posmaruj 2 łyżkami sosu Suya. Podziel warzywa na równe porcje i ułóż je na chlebkach. Skrop pozostałym sosem Suya i oprósz posiekaną natką pietruszki.

  • Porady kulinarne: Mieszanka Przypraw Suya to podstawowa przyprawa kuchni Afryki Zachodniej, szczególnie nigeryjskiej. Sucha marynata o bogatym smaku to połączenie mielonych lub siekanych orzechów ziemnych z takimi przyprawami jak imbir i pieprz cayenne. Aromatyczną orzechową mieszanką przyprawia się szaszłyki wołowe i drobiowe. Idealnie komponuje się z jagnięciną i rybami. Może być składnikiem marynat, sosów i dressingów. Warzywa z tego przepisu możesz zastąpić tymi, które lubisz najbardziej: brokułami, cukinią, marchewką, dynią piżmową czy batatami. Łącząc Mieszankę Przypraw Suya z lekką oliwą z oliwek o owocowych nutach otrzymasz prosty i pyszny olej Suya w którym można zanurzać ciepły chlebek naan. Możesz również przygotować "pesto" Suya z kolendry i pietruszki. Wymieszaj natki z Mieszanką Przypraw Suya, parmezanem i oliwą z oliwek. Gotowym pesto skrop chlebek naan zastępując sos Suya.