Zachodnioafrykański sos Suya

Odrobina przyprawy inspirowanej kuchnią zachodnioafrykańską natychmiast podniesie walory smakowe każdego dania. Mieszanka przypraw Suya dodaje temu sosowi nut wędzonych i orzechowych, które przełamane są delikatnym i kremowym mlekiem kokosowym i słodkim miodem. W sosie można zanurzać kawałki grillowanych mięs i warzyw. Można nim skrapiać dania z makaronem. Z podanej ilości składników powstaje 1 i 1/4 szklanki sosu, czyli 10 porcji po 2 łyżki każda. Informacje o wartości odżywczej jednej porcji: 86 kcal, 6 g tłuszczu ogółem, 3 g tłuszczu nasyconego, 0 mg cholesterolu, 240 mg sodu, 6 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka, 4 g cukrów ogółem

Składniki
Sposób przygotowania
5 min Czas przygotowania
5 min Czas przygotowania
  • Do miski średniej wielkości wlej mleko kokosowe i miód. Wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj mieszankę przypraw Suya i dokładnie wymieszaj.

  • Przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku, nie dłużej niż tydzień. Wykorzystaj do przygotowania pity z pieczonymi warzywami w przyprawach Suya. Świetnie sprawdzi się jako sos do grillowanych mięs i warzyw, a także dodatek do makaronu.

  • Porady kulinarne: Mieszanka Przypraw Suya to podstawowa przyprawa kuchni Afryki Zachodniej, szczególnie nigeryjskiej. Sucha marynata o bogatym smaku to połączenie mielonych lub siekanych orzechów ziemnych z takimi przyprawami jak imbir i pieprz cayenne. Aromatyczną orzechową mieszanką przyprawia się szaszłyki wołowe i drobiowe. Idealnie komponuje się z jagnięciną i rybami. Może być składnikiem marynat, sosów i dressingów. Wypróbuj sosu Suya jako dipu do grillowanych warzyw: szparagów, papryki, szalotki i brokułów. Możesz przygotować szybką sałatkę makaronową z sosem Suya. Wymieszaj sos Suya z ugotowanym i ostudzonym makaronem, odrobiną sosu sojowego i posiekaną szalotką. Dodaj resztki pieczonego kurczaka porwane na kawałki. Otrzymasz szybkie i przepyszne danie. Sos Suya dodany do dań typu stir-fry nada im wędzonego posmaku i delikatnej ostrości. Wymieszaj sos suya z przesmażonymi warzywami, imbirem i czosnkiem. Podawaj z ryżem. Grillowane żeberka polane sosem Suya przed podaniem nabiorą głębokiego smaku.